בשנים האחרונות מסתמנת מגמת שינוי בכל הנוגע לטיפול התרופתי בהפרעות הקשב והריכוז, ורבים מבינים כיום שישנן גם מגוון אפשרויות אחרות להתמודדות עם ההפרעה.
החיפוש אחר תחליף לריטלין עשוי לנבוע מהרצון להימנע ככל שניתן מנטילת תרופה כימיקלית ומתופעות הלוואי שלה, או לצורך מציאת פתרון שאיננו מותנה בנטילת תרופה כלשהי ושהשפעתו איננה מוגבלת לשעות ספורות בלבד, אלא מעניקה פתרונות ארוכי טווח.
הרתיעה מריטלין, קונצרטה או כל תרופה מעוררת אחרת הינה לגיטימית והגיונית, אך עם זאת, חסרונו המרכזי של הריטלין נובע מהעובדה שמדובר בטיפול זמני ונקודתי בלבד, שיש ביכולתו לסייע לפרק זמן מוגבל של 4-8 שעות (לעתים אף יותר, על פי סוג התרופה).
תחליף לריטלין- לטיפול במכלול התסמינים הנלווים להפרעת הקשב
הפרעת קשב באה לידי ביטוי במגוון רחב של תחומים ולאו דווקא בהקשר הדידקטי. אל תסמיני הליבה עשויים להתלוות גם תסמינים נוספים כגון סגנונות למידה לקויים, קשיים בתפקודים הניהוליים וההתארגנות, בעיות בניהול זמן, בעיות בוויסות העצמי, דחיינות וכדומה.
רבים מקרב בעלי הפרעת הקשב הבוגרים הבלתי-מאובחנים מתקשים ביצירת קשרים חברתיים ואו ניהול מערכות יחסים תקינות, במציאת מקום עבודה קבוע מבלי לנדוד בין מקום אחד למשנהו, בהתנהלות כלכלית נכונה וכיו"ב.
כמו כן, מגבלות ההפרעה והכישלונות המצטברים מובילים לדימוי עצמי נמוך, פגיעה במוטיבציה, התנהגות כוחנית, תסכול וכדומה. ריטלין למבוגרים או ילדים, אין בו בכדי לסייע בהתמודדות עם הסימפטומים הללו, ומכאן נובע הרצון לתור ולחפש אחר תחליף לריטלין המסייע בהתגברות על כל הקשיים הנלווים ולאורך זמן.
שיטת טומטיס לטיפול יעיל בהפרעות קשב וריכוז
ישנן כיום מספר דרכים המהוות תחליף לריטלין שמטרתן להוביל לשיפור משמעותי בתפקודים, שיפור זיכרון וקשב ושיפור באיכות החיים כגון הוראה מתקנת, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, אימון אישי, וכן טיפול דינאמי, נוירופידבק, ביופידבק ואימון מוחי.
עם זאת, אחת השיטות שנמצאו אפקטיביות ביותר להתמודדות עם הפרעת הקשב היא שיטת טומטיס, שהובאה לישראל בשנת 2000, ומופעלת במאות מרכזים בישראל בכל רחבי העולם. השיטה מיושמת באמצעות מכשיר נייד אשר מפיק גירוי צלילי.
המכשיר מעורר גירוי עצבי באוזן ובמוח, ומשפר בכך את היכולת להתמודד עם מגבלותיה של ההפרעה ולמלא את המטלות היומיומיות באופן המיטבי. שיטת טומטיס משפרת גם את יכולת הריכוז והקשב, תוך הימנעות מתגובות לגירויים מסיחי דעת וממתנת דחפים.
בין 5-10% מכלל האוכלוסייה, מבוגרים וילדים, סובלים מהפרעת קשב וריכוז, או בכינוייה המקצועי - ADHD/ADD