האוטיזם הנו מצב ניורולוגי- התפתחותי אשר משפיע בעיקר על התקשורת החברתית והאינטראקציה עם הסביבה, ומלווה לרוב בדפוסי התנהגות חזרתיים ותחומי עניין מצומצמים. כמו כן, רבים מקרב האוטיסטים עשויים לחוות קשיי ויסות חושי, שמתבטא בסף גירוי תחושתי גבוה או נמוך מדי למגע, צלילים, ריחות או טעמים.
הספקטרום האוטיסטי משתרע על פני קשת רחבה של תסמינים הניתנים לסיווג החל מאוטיזם בתפקוד גבוה וכלה באוטיזם בתפקוד נמוך. על אף שהמונח "אוטיזם בתפקוד גבוה" אינו מוגדר כלל בספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, הוא שגור בקרב קהיליית אנשי המקצוע המטפלת באוטיסטים.
מדובר במצב המתאר אנשים עם מאפיינים אוטיסטיים מסוימים, בעלי יכולת תפקודית כמעט נורמלית לחלוטין, ומסוגלים לנהל אורח חיים עצמאי על אף מכלול הקשיים שמציבה התסמונת בפניהם.
המדדים שלפיהם נעשה הסיווג אל הקטגוריה "אוטיזם בתפקוד גבוה"
עד כה אין בדיקה פיזית או בדיקת מעבדה רפואית לצורך אבחון אוטיזם, והאבחנה כיום נעשית על ידי בדיקת העדרן או קיומן של התנהגויות ספציפיות, צורת הביטוי שלהן ורמת חומרתן, כשההתנהגויות מלוות בתסמינים שונים. יחד עם זאת, הכלים הקיימים כיום לאבחון אוטיזם מאפשרים את חשיפתה של התסמונת כבר בגילאי שנה וחצי, ובמידה ומתעורר חשד כלשהו הנוגע אל התפתחות התינוק, מומלץ להיוועץ ברופא ילדים.
המומחים עשויים לסווג את בעלי התסמונות לקטגוריית אוטיזם בתפקוד גבוה או אוטיזם בתפקוד נמוך באמצעות מספר דרכים שונות כגון מנת משכל, חומרת התסמינים או היכולת לנהל אורח חיים עצמאי.
יישנם חוקרים ואנשי מקצוע המסווגים את בעלי תסמונת אספרגר באותה הקטגוריה של אוטיזם בתפקוד גבוה, בעוד שיש מי מביניהם שטוענים שמדובר בשתי קבוצות נבדלות זו מזו, היות ואוטיסט בתפקוד גבוה עשוי להיות גם אדם בעל אוטיזם קלאסי אשר עבר בהצלחה הליך שיקומי.
שיטת טומאטיס לטיפול באוטיזם
בוגרים או ילדים אוטיסטיים המסווגים בקטגוריית אוטיזם בתפקוד גבוה מתאפיינים בקושי לדעת כיצד להתנהג ומה לומר במצבים חברתיים, ונטייה לפרש לא נכון שפת גוף, דקויות של שפה, רמזים, אירוניה והומור, אינטונציה קולית, והבעות פנים.
כמו כן, הם בעלי קושי בהבנת מושגים מופשטים, ונטייה לעיסוק כפייתי בתחומי עניין ממוקדים אך צרים ולעתים אף ביזריים, כל אלו עשויים להוביל אותם לבידוד חברתי ולהפריע בתפקודם היומיומי.
האוטיזם מהווה הפרעה נירוביולגית המתלווה אל האדם לכל אורך חייו ושאינה ניתנת לריפוי. עם זאת, זיהוי וטיפול מוקדמים הנם קריטיים להעלאת איכות החיים ולמימוש מלוא הפוטנציאל הטמון בהם. אחת השיטות שנמצאו כיעילות ביותר לטיפול באוטיזם היא שיטת טומטיס המיושמת באמצעות גירוי צלילי שנועד לשפר את כישורי ההקשבה, התפקוד ומיתון התסמינים.