לא מעט אנשים מוצאים לפתע את עצמם בסיטואציות בהן הם מתקשים להיזכר מהיכן הם מכירים את האיש שלוחץ להם את היד או את שמה של "השכנה ההיא" היורדת איתם במעלית.
מצבים בלתי נעימים נוספים שכולנו עשויים להיתקל בהם לעתים קרובות הם החיפוש היכן הנחנו את הטלפון הנייד או המפתחות של הרכב, שליפת מילים מהזיכרון שעומדות "על קצה הלשון" בתזמון הנכון או הצורך לזכור מאגר נרחב של אינפורמציה לקראת מצגת חשובה בעבודה או מבחן גדול.
הזיכרון מהווה כלי העבודה הבסיסי ביותר בחיינו היומיומיים וזיכרון רופף עשוי להוביל אותנו למצבים מביכים ובלתי נעימים, אך גם להפוך אותם לקשים ולמסורבלים יותר, תופעה שמעלה את השאלה "איך לשפר את הזיכרון?"
שיפור משמעותי בתפקודי המוח ומניעת מחלות מוח ניווניות
אנשי מקצוע מבית טומטיס ישראל לאימוני הקשבה בעזרת גירוי צלילי מציינים שהשאלה "איך לשפר את הזיכרון" נותרה פתוחה במשך שנים, היות והמדענים סברו שההידרדרות בזיכרון החל משנות ה-20 לחיים מהווה תהליך בלתי נמנע. בעשור האחרון נופצה ההנחה הזו, לאחר שהוכח באופן מוחלט שלא זו בלבד שהמוח מסוגל לבנות הקשרים חדשים בין תאי העצב, אלא אף לייצר תאי עצב חדשים, תוך הובלה לשיפור משמעותי בתפקודי המוח, לרבות הזיכרון.
מחקרים הוכיחו גם שניתן להפחית, לדחות ולמנוע מחלות מוח ניווניות כמו הפרקינסון, האלצהיימר ומחלות דמנטיות נוספות במגוון רחב של דרכים, החל משינוי תזונתי ושינוי הרגלים באורח החיים וכלה בתרגילים לשיפור הזיכרון, כשפעילות גופניות פשוטה על בסיס יומיומי לשיפור זרימת הדם, אכילת מזון עשיר בוויטמינים ונוגדי חמצון ושינה סדירה מידי יום עשויים להוות במקרים רבים התמריץ הנדרש לשיפור היכולות הקוגניטיביות.
איך לשפר את הזיכרון ע"י חווט מחדש של המוח באמצעות גירוי צלילי
השאלה "איך לשפר את הזיכרון" עלולה להתעורר בכל גיל, ומבית טומטיס ישראל מסבירים שאיבודי זיכרון נקודתיים בגילאים צעירים אינם מרמזים על מחלה ניוונית כלשהי, ומדובר בתופעה טבעית הנגרמת מחוסר תשומת לב והסחות דעת כתוצאה מריבוי בגירויים והניסיון להתמקד במספר רב של משימות בו זמנית. עם זאת, מבית טומטיס מדגישים שגם הפרעת קשב ולקויות למידה עלולים לגרום לבעיות בזיכרון בגיל צעיר, ובמקרים שתופעה אינה חולפת, מומלץ לגשת עם הילד לאבחון רפואי.
יישנן כיום מגוון שיטות לשיפור הזיכרון בכך שהן מעודדות את המוח לייצר ולפתח הקשרים בין עצביים חדשים, דבר שמוביל למעין "חווט המוח מחדש" ולשיפור תהליכי הלמידה והזיכרון, והוכח ששיטת טומטיס הפועלת באמצעות גירוי צלילי מהווה את אחת מהשיטות האפקטיביות ביותר לשיפור הזיכרון. השיטה משפרת את יכולת שליפת המילים מהזיכרון, משפרת את כישורי הלמידה, הקשב ויכולות המיקוד בפתרון בעיות.