לא. האוזניות של שיטת טומטיס כוללות רטט שנמצא בקשת האוזניות, ומחווטות באופן שונה מאוזניות רגילות. הקשבה למוסיקה של טומטיס באוזניות רגילות עשויה לגרום לנזק.
א. ההקשבה היומית מחולקת ל-4 מקטעים של חצי שעה וניתן לפצל אותה במהלך היום.
ב. ניתן להקשיב תוך כדי שינה. הילד יכול ללכת לישון עם האוזניות, או, אפשר לשים אותן על ראשו לאחר שנרדם. יש לוודא שהן נשארות על הראש למשך שעתיים (אפשר לבדוק כל כמה דקות, או אפילו לשים מצלמת-רשת ולצפות בילד מהחדר השני)
ג. אפשר להתחיל עם תכנית "קלה" יותר - חצי שעה ביום, ולהאריך בהתאם (כמובן, בתיאום עם יועץ טומטיס שייבחר קטעים בהתאם)
ד. ילדים שזזים הרבה תוך כדי שינה - בדרך כלל אחרי כמה ימי הקשבה, השינה שלהם נעשית רגועה יותר.
זה תלוי בסוג הטיפול המקביל:
- א. טיפול תרופתי - אין מניעה לשימוש בתרופות, אבל יש להביא בחשבון שההשפעה של טומטיס עשויה להיות פחות ניכרת בגלל השפעת התרופות
- ב. טיפול בפגישות (קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק וכו') - מומלץ להמשיך את הטיפולים במקביל. בהרבה מקרים ההשפעה של טומטיס תביא לקפיצה ביעילות הטיפולים האישיים
- ג. התערבות נוירולוגית: ביו-פדבק, נוירופידבק, תא לחץ - יש לחכות 4 שבועות לאחר סיום הטיפול לפני התחלה של אימון בשיטת טומטיס.
שיטת טומטיס מביאה לשיפור בהקשבה, ועל ידי כך - לשיפור בתפקוד. תדרים שונים בהקשבה קשורים לתחומי תפקוד שונים, ולכן השיטה יעילה בתחומים רבים. יועצי טומטיס מתאימים תכניות לפי הצרכים השונים. גם כאן, הדבר משול לאימון כושר, בו אפשר לשפר תפקוד של איזורים שונים בגוף.
כל התערבות חיצונית בגוף האדם ובמוח יכולה לגרום לתגובות שונות. התכניות של טומטיס מותאמות בקפידה לכל מטופל בהתאם לאבחון ולבדיקה שהוא עובר. כמו באימונים אחרים, החל באימוני כושר וכלה בנטילת תרופות, יש להתאים את הטיפול ואת המינון שלו.
הפרוטוקול של טומטיס מאד ברור לגבי עוצמת הפרמטרים שמותרים לשימוש בכל סבב הקשבה כדי לאפשר למטופל לעבור תהליך הדרגתי ובריא. ברוב המכריע של המקרים אין כל תופעות לואי, אך קורה שבימים הראשונים של האימון המטופל מרגיש כאבי ראש (משולים להתכווצויות שרירים לאחר אימון כושר), ומאד נפוץ שמטופלים חולמים בלילות יותר מהרגיל.
בדיקת ההקשבה של טומטיס מפורטת בהרבה מבדיקת שמיעה סטנדרטית (24 דגימות במקום 10), וכוללת דגימות רבות באיזורים הקריטיים לתקשורת.
לדוגמא, בבדיקת שמיעה בודקים את סף השמיעה בתדרים 1000, 2000 ו-4000 הרץ, וכך יוצא שקשיים בשמיעה בין הדגימות האלה כלל לא יבואו לידי ביטוי בבדיקה כזאת, בעוד הם קריטיים לקשב. בדיקת ההקשבה של טומטיס כוללת גם בדיקות נוספות שקשורות לזיהוי מיקום הצליל, גובה הצליל, ואיתור האוזן הדומיננטית
בדיקת שמיעה תקינה מעידה על תקינות השמיעה, אבל לא מעידה על איכות ההקשבה או אפילו התקינות שלה. הקשבה היא היכולת להפיק משמעות מהאותות שאנחנו שומעים, ולכן יכולת שמיעה עצמה לא מעידה על יכולת הקשבה.
באופן טכני, איכות ההקשבה תלויה באיזון בין רגישות השמיעה שלנו לתדרים שונים, ולא לשאלה אם אנחנו שומעים אותם או לא. למשל, ילד שיש לו רגישות ירודה לתדרים בין 1000 ל 4000 הרץ (כלומר, שומע אותם פחות טוב), יתקשה בהקשבה לדיבור ויהיו לו קשיי קשב. "ירידה בשמיעה" מוגדרת בדרך כלל כ-40 דציבל לפחות, אך די בירידה של 10-20 דציבל באיזורים מסויימים כדי ליצור קשיים בהקשבה.
אחוזי ההצלחה של השיטה גבוהים מאד. ברוב המכריע של המקרים אנשים שעוברים אימון בשיטת טומטיס חווים שיפור בתפקוד, ובמקרים רבים מדובר על שיפור משנה-חיים.
נדיר מאד להיפטר מטנטון. אבל, אימון בשיטת טומטיס יכול לשפר את ההקשבה סביב הטנטון, ואף לעזור להתעלם ממנו. מצד שני, יש מצבים בהם שיפור ההקשבה מוביא לשמיעה ברורה יותר של הטנטון. ישנם סוגים שונים של טנטונים, והמורכבות של העניין דורשת התייחסות מיוחדת ובניית תכניות שונות מהרגיל.
זה תלוי בסיבה לקשיי השמיעה. אם הקושי נובע מנזק פיזיולוגי לאוזן, אז אין שום דרך לשקם את השמיעה בתדרים שנפגעו.
מצד שני, אימון בשיטת טומטיס יכולה לשפר מאד את איכות ההקשבה לתדרים שעדיין עוברים מהאוזן למוח, וכך "לשפר את השמיעה".
בנוסף, ישנם מקרים כמו של "עין עצלה", בהם המוח מפסיק להקשיב לתדרים מסויימים למרות שהאוזן מעבירה אותם אליו. למשל, אם יש פגיעה פיזיולוגית שמונעת שמיעה של תדרים מעל 5000 הרץ, והמוח מתעלם כבר מהתדרים שמעל 3000 הרץ. במקרים כאלה, אימון בשיטת טומטיס יכול להחזיר את ההקשבה לתדרים שבין 3000 ל 5000 הרץ ולשפר את ההקשבה באופן משמעותי.
זו התגלית המרשימה שד"ר אלפרד טומטיס הגיע אליה במקרה. ליתר דיוק, הוא גילה שיש התאמה מדהימה בין אופן ההקשבה לאופן התפקוד שלנו בתחומים רבים. השיטה שהוא פיתח עושה שימוש במוסיקה כדי לשפר את איכות ההקשבה, וכך לשפר את התפקוד
שני המכשירים האלה מצויינים למטרות ספציפיות שלשמן הם נועדו, אך לא יכולים להחליף אימון בשיטת טומטיס שכולל הקשבה לתכנית שמותאמת על ידי יועץ טומטיס. שימוש במכשירים אלה משול לשימוש במשכך כאבים שניתן לרכוש ללא מרשם, בעוד תכנית טומטיס מלאה משולה לסדרת טיפולים שהותאמה על ידי רופא בעקבות בדיקה אישית.
תשובה:
שיטת טומטיס עושה שימוש במוסיקה, אבל בסיס השיטה הוא במניפולציה שהמוסיקה עוברת ובאופן שבו היא מושמעת, ולא במוסיקה עצמה. בשיטת טומטיס, כל כמה שניות ישנו שינוי בצליל (דומה למשחק בכפתורי ה-בס וה-טרבל), שמדגיש תדרים מסוימים ומחליש תדרים אחרים, בהתאם לפרמטרים בתכנית ההקשבה.
השינויים האלה בצליל והתזמון שלהם הם אלה שמשפיעים על המוח, מביאים אותו לאיזון באופן ההקשבה וכך גם לאיזון בתפקוד. להקשבה למוסיקה יש הרבה מעלות, אבל היא כשלעצמה לא מאמנת את המוח לשפר את איכות ההקשבה שלו.