נשים עוברות אינספור בדיקות בתקופת ההיריון, אך דווקא האוטיזם בלתי ניתן לאבחון בטרם הלידה, וגם לאחריה נחשב אבחון אוטיזם למשימה לא פשוטה.
אנשי המקצוע מבית טומטיס ישראל (שיטת טומטיס הינה שיטה ייחודית המסתייעת בגירוי צלילי לצורך אימוני הקשבה) מסבירים כי אוטיזם או אוטיזם חברתי מוגדר כליקוי נוירו התפתחותי עם רכיבים גנטיים והשפעות סביבתיות.
האוטיזם המתאפיין בקשיים הנוגעים להדדיות הרגשית, פיתוח ושימור מערכות יחסים חברתיות, תקשורת בלתי-מילולית וכדומה. ילדים אוטיסטים מתקשים בהבנת הבעות הפנים ושפת הגוף של הזולת ופענוח רגשות וכוונות מצד הסובבים אותם.
לתופעה נלווים גם קשיים ברגישות חושית, קשיי התמודדות עם שינויים והיצמדות נוקשה לטקסים. תסמינים נלווים נוספים הם תחומי עניין מצומצמים, חזרתיות בתנועות מוטוריות של הגוף, איחור בהתחלת הדיבור ועוד.
אוטיזם חברתי בדרגות חומרה משתנות
אוטיזם חברתי עלול לתת את ביטויו באופן שונה אצל כל אחד מהלוקים בו, כאשר שני אנשים בעלי אותה התסמונת עשויים להתנהג בדרכים חריגות נבדלות.
המושג ספקטרום אוטיסטי בא לשקף את העובדה שעל אף שלאנשים בעלי אוטיזם ישנו מכלול רחב של קשיים חברתיים, תקשורתיים ונוקשות מחשבתית, הרי שכל אחד מהם ממוקם במקום שונה על הרצף האוטיסטי, ועל כן אין שני אנשים אוטיסטים אשר זהים זה לזה.
יתר על כן, ישנם אנשים בעלי אוטיזם בתפקוד גבוה המסוגלים לרכוש כלים המסייעים להם להתמודד עם מגבלות התסמונת ולחיות חיים עצמאיים ומלאים, בעוד שאוטיסטים בתפקוד נמוך יזדקקו כל חייהם לתמיכה וסיוע מצד החברה.
ישנן, כאמור, הפרעות אוטיסטיות בדרגות חומרה משתנות כגון תסמונת רט, תסמונת הלר, תסמונת אספרגר, אוטיזם קלאסי או הפרעה התפתחותית נרחבת.
טיפול באוטיזם בשיטת טומטיס
אוטיזם חברתי פוגע באופן שוויוני באוכלוסיה בכל רחבי העולם ללא תלות מין, גזע או מצב סוציו אקונומי, כשהנתונים הסטטיסטיים מראים שאחד מכל 150-250 תינוקות שנולדים לוקה באוטיזם.
אנשי המקצוע מבית טומטיס ישראל מציינים כי אין תרופה לריפוי האוטיזם, היות והאוטיזם הינו הפרעה נוירוביולגית מולדת הנמשכת לכל אורך החיים.
יחד עם זאת, אבחון וטיפול מוקדם עשוי להוביל להשלכות משמעותיות בהתפתחות העתידית ואף למימוש מלוא הפוטנציאל הטמון בהם, כשלעתים מדובר בהשפעות שהינן קריטיות לאיכות חייהם של בוגרים בעלי אוטיזם.
שיטת טומטיס, כאמור, אינה מתיימרת לרפא אוטיזם, אך היא נבחנה ונמצאה כאחת מהשיטות הטיפוליות היעילות ביותר למיתון והפחתת התסמינים ולשיפור כולל בתפקוד, כשהשינויים מובילים לתמורות משמעותיות באיכות חייהם של הילד ובני משפחתו.