אנו רגילים לדבר על הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים, אולם גם מבוגרים סובלים מהפרעות קשב וריכוז. הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים עלולות לגרום להפרעות בכל תחומי החיים: מערכות יחסים, חינוך הילדים, קריירה, נהיגה ועוד. אם אתם חושדים שאתם סובלים מהרעות קשב וריכוז, חשוב שתפנו לאבחון.
האם אני סובל מהפרעות קשב וריכוז?
התסמינים של הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים שונות מאצל ילדים, ומשתנות מאדם לאדם. הסימפטומים העיקריים והנפוצים ביותר הם:
- קשיים בריכוז
- חוסר ארגון
- חוסר יכולת לדחות סיפוקים
- חוסר יכולת לתכנן לטווח ארוך
- התמדה בעשייה
- איחורים
- שכחה
- לא מצליחים לעמוד בשטף המידע שזורם אליכם מכל הכיוונים
- מתקשים לקרוא יותר משני עמודים ברצף
- אימפולסיביות
- קשיים רגשיים
- חוסר מנוחה.
אם אתם סובלים מהתסמינים הללו ומרגישים שהם מעכבים ומפריעים לכם חשוב שתפנו לאבחון כי יתכן שיש לכם הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים.
מחקר חדש חושף: עלייה חדה בשיעור הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים
מחקר חדש שנעשה בארה"ב חושף שבעשור האחרון חלה עלייה חדה בשיעור הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים. הממצאים מתבססים על נתונים שנאספו ממיליוני תיקים רפואיים שסקרו חוקרים אמריקנים, ולפיהם חלה עלייה של קרוב ל- 45% בשיעור המבוגרים שאובחנו כלוקים בהפרעת קשב וריכוז משנת 2007 ועד שנת 2017.
אחת ההערכות היא שהעלייה המשמעותית במספר מקרי הפרעות הקשב בקרב מבוגרים נובעת מהעלייה בשיעורי אבחון קשב וריכוז אצל האוכלוסייה הבוגרת בעקבות העלייה במודעות להפרעה בקרב רופאים וסובלים גם יחד. הנתונים בארה"ב ובישראל דומים למדי ויש כיום אנשי מקצוע שמזהים מבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז שלא אובחנו בילדותם, ומגיעים לטיפול דווקא בשל תלונות על מתח, חרדה, דיכאון וקשיי זוגיות.
אבחון קשב וריכוז במבוגרים
אבחון הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים מתבצע לא רק באמצעות אבחון דידקטי, המשמש כלי אבחוני מרכזי באיתור ההפרעה אצל ילדים, אלא בעיקר באמצעות ריאיון קליני המאפשר לקבל תמונה מלאה אודות מצבו של המרואין.
הריאיון מאפשר לא רק להתוודע אל התסמינים המאפיינים אלא נותן תמונה על ההיסטוריה האישית, המשפחתית והחברתית, התעסוקה, אורח החיים והרגליהם, גורמי דחק מזה ותמיכה מזה.
הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים נבדקות ומאובחנות על ידי סולמות מדידה והערכה ובאמצעות קלינאית תקשורת או פסיכולוג שיבצע את האבחון באמצעות סולם מדידה., המאפשרים לאבחן בעיות רגשיות, קוגניטיביות והתנהגותיות, המאופיינים ללקויי קשב וריכוז; נבחן טווח גדול ורחב של ליקויים בתפקידים שונים שנמצא קשר בינם ובין הפרעות קשב וריכוז.
טיפול יעיל להפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים
הטיפול הראשון עליו חושבים כאשר מדברים על טיפול בהפרעת קשב וריכוז הוא ריטלין. בשנים האחרונות יותר ויותר מבוגרים צורכים ריטלין ותרופות דומות בתקופות מלחיצות בהם הם צריכים לשמור על ריכוז. כך לדוגמה סטודנטים בתקופת מבחנים, שנחשבת תקופה מלחיצה מאוד, עשויים לקחת ריטלין כדי לשמור על ריכוז.
התוכנית לטיפול ב adhd במבוגרים כוללת:
הטיפול מתבצע לאחר אבחון ייחודי לשיטת טומאטיס.
- 3-4 יחידות של גירוי צלילי (60-75 שעות).
- תדירות מומלצת: 4-6 פעמים בשבוע, שעתיים כל פעם.
- הפסקות של מספר שבועות בין יחידות הטיפול.
- משך התוכנית: 4-6 חדשים.
- מעקב באמצעות בדיקות הקשבה ופגישות יעוץ.
מתקיימת פגישה אישית ובדיקת הקשבה לפני ואחרי כל יחידת טיפול ובאמצע היחידה הראשונה.
הפגישות מתקיימות עם היועץ האישי שביצע את האבחון. פגישות אלו הן חלק אינטגרלי של התוכנית ומטרתן לעקוב אחרי שינויים, לתמוך בתהליך השינוי ולתכנן את המשך
התוכנית של הגירוי הצלילי בהתאם.
מה עושים במהלך הגירוי הצלילי?
יש אפשרויות רבות לבחירה, אפשר לנוח בכיסאות נוחים, לשחק או לצייר ולעסוק במלאכות.
חשוב להבין, כי יש מענה אבחוני וטיפולי לא רק לילדים הלוקים בהפרעה adhd אלא גם אצל מבוגרים. שיטת גירוי צלילי של טומטיס מאפשרת גם למבוגרים לשפר את מצבם. הגירוי הצלילי מאמן את האוזן על ידי גירוי מערכת העצבים והמוח לשפר ולשכלל את כושר השמיעה המהווה תנאי יסודי להקשבה, שהיא, כשלעצמה, תנאי הכרחי ליכולת לבצע תפקודים שונים.
השיפור המתחולל באמצעות אימון במכשיר הגרייה הצלילי הוא בכל ממדי האישיות: הוא משפר תפקודי גוף, כישורי תקשורת ושפה; הוא משכלל את ההקשבה, מייעל את תהליך הלמידה, משפר את איכות החיים.
אימון צלילי עשוי לשפר כושר למידה, קריאה, הבנה, שליטה בשפה, איכות קשב ויכולת להתמיד במשימה יותר מאשר דקות אחדות. האימון משפר את התקשורת הבין אישית ואת ההסתגלות לחברה. הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים לא אמורות לדון את הלוקים בהן לחיים חסרים, כאשר רוח נכאים מרחפת עליהם. מבוגרים שהתנסו בשיטת הגרייה הצלילית חוו תחושת מסוגלות, יצירתיות, אופטימיות ושמחת חיים. חייהם השתנו מקצה לקצה.
הבעייתיות בריטלין
הפרעת קשב וריכוז מתסכלת לא מעט מבוגרים הלוקים בה ורבים מהם נוטלים כדורי ריטלין העלולים לגרום לתופעות לוואי קשות, בעיקר בקרב כאלה הסובלים מלחץ דם גבוה או מבעיות לב. על מבוגר שרוצה לטפל בהפרעות הקשב באמצעות ריטלין להיבדק באופן מדוקדק בטרם נטילת התרופה.
בנוסף, הריטלין אמנם מסייע בריכוז במשימה וממתן את השפעת הגירויים וההפרעות החיצוניות, אולם הוא לא מטפל בתסמינים הנוספים: דחיינות והימנעות ממאמץ מנטלי ממושך.
יש תחליף לריטלין
אבל טיפול בהפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים לא חייב לעבור רק דרך ריטלין. קיימות שיטות שונות, ואחת הבולטות היא שיטת טומטיס, שמבוססת על אימוני קשב באמצעות גירוי צלילי. השיטה יכולה להתבצע בשילוב ריטלין, או להוות תחליף לריטלין, והיא מסוגלת לשפר משמעותית מגוון רחב של ליקויים וקשיים.