חלק מההתפתחות של ילדים רבים קשורה גם במוטוריקה. רופאי ילדים, גננות ומורות עשויות לראות בעיות שונות במוטוריקה של ילדים בעת תפקודם היום יומי בגן או בבית הספר. אחת התופעות השכיחות הינה סרבול מוטורי, בלועזית: Developmental- coordination disorder או בשמה המקוצר יותר, DCD. פעילות שכרוחה עם קואורדינציה מוטורית, המתבצעת מתחת למצופה בהתחשב בגיל הילד או באינטליגנציה שלו. יש לציין, כי אין מדובר בבעיה רפואית, כי אם בתופעה מולדת והתפתחותית.
שיטת טומטיס עוזרת על ידי:
• שיפור בתפקוד גופני (וסטיבולרי) ובדימוי הגוף
• שיפור בויסות חושי
• הפחתת מתח ושיפור במוטיבציה
כיצד מאופיינת בעיית סרבול מוטורי בגילאים השונים?
אם ראיתם ילדים שפעילותם מגושמת, הם אלה הילדים שאובחנו בתופעת הסרבול המוטורי. מונח זה הוטבע בשנת 1994 וניתן לאבחון וטיפול נכון. ישנן תופעות בקרב ילדים כמו:
- שריכת נעליים
- מריחת ממרח על לחם
- שימוש במספריים
- הקלדה על מחשב
- בניית פאזלים ולגו
- גלישה במגלשה
- מיומנות במשחקי כדור
- משחק עם ילדים אחרים
ישנם מחקרים רבים, המראים כי יש קשר בין DCD לליקויים רבים אחרים כמו טונוס שרירים נמוך, קשיים בתיאום עם חלקי הגוף השונים, קשיים בהליכי חשיבה, וכן, עיבוד קוגניטיבי שקשורים בתפקודי המוח. הן ילדים והן מבוגרים, אשר אובחנו בתופעת סרבול מוטורי, נמצאו בעלי קשיי ריכוז בפעולות רבות בחיי היום יום, הלימודים והעבודה. אנשים שלא אובחנו וטופלו נכון ובזמן, עשויים לסבול מהרגשת תסכול, כישלון, כעס, ביטחון עצמי ירוד ומוטיבציה נמוכה.
השיטה שהוכיחה את עצמה בטיפול בסרבול מוטורי - שיטת טומטיס
השיטות הנפוצות בטיפול של סרבול מוטורי הן אימון חוזר של פעילות שניתן לרכוש בה מיומנות. ילדים ובוגרים עובדים קשה יותר מאחרים על מנת להגיע להישגים דומים של אנשים מן המניין. אחת מהשיטות המוצלחת לטיפול בתופעה זו, הינה שיטת טומטיס, אשר פותחה לפני 60 שנה ע"י ד"ר אלפרד טומטיס, שהוא רופא אף אוזן גרון מצרפת והיא מיושמת ברחבי העולם במאות מרכזים עצמאיים ובמוסדות חינוך ובריאות.
באמצעות מכשור נייד הנקרא SOLISTEN, שהוא מכשיר שמגרה באמצעות צלילים את חלקי האוזן, מערכת העצבים והמוח אשר מביא לשיפור למידה, תקשורת ואיכות חיים. תפקודים אלה, מהווים בסיס להקשבה. מטרת השיטה, הינה לטפל ולשפר את הקליטה של המטופלים וכן על פי האבחנה של כל מטופל, מתאימים לו תכנית אישית, אם מדובר בילד ואם במתבגר.
תכנית זו משפרת: למידה, קריאה, זיכרון, מיקוד, תקשורת, הסתגלות, יצירתיות, אופטימיות וחדוות חיים. התכנית כאמור מותאמת לכל מטופל על פי הצרכים האישיים והאבחון. תכנית זו יכולה לכלול עד ל-60 שעות של תרגול ואימון.
מה כוללת התכנית בשיטת טומטיס?
ישנם מקרים, אשר בהם הטיפול הוא של 60 שעות ולאחר מכן מוטלים הפסקה של תקופה מסוימת ועורכים עוד טיפול בן 30 שעות הסשין השני של הטיפול, ייערך לאחר שבזמן ההפסקה מהטיפול הראשון ישנה פגישת הדרכה וייעוץ. בחלק השני של הטיפול בן 30 השעות, תיערך בדיקת הקשבה ותכנית הגירוי הצלילית משתנה ותותאם אישית לאחר בדיקת המעקב לכל מטופל.
מרכזי טומטיס – חברת תקשובת ישראל
האפשרות הנוספת, היא באמצעות יחידת תגבור שנועדה לאנשים שזקוקים לאימוני הקשבה מעבר לתכנית הרגילה. כל יחידת תגבור, כוללת 16 שעות של גירוי באמצעות צלילים, בדיקות הקשבה לפני יחידת התגבור ולאחר סיום היחידה, תהיה הדרכה וייעוץ. המכשור יימסר למטופל לתקופה של 10 ימים לתרגול.
חברת תקשובת ישראל, היא זו שפתחה את מרכזי שיטת טומטיס בישראל והוקמה ע"י אנג'לה נאי גולדברג ודבי קליגר. אנג'לה עלתה מאנגליה, לאחר שניהלה שתי מחלקות של הפרעות בתקשורת בשני בתי חולים בלונדון ועברה הכשרה בשיטת טומטיס בפריז. דבי קליגר, עלתה מניו יורק ועובדת כקלינאית תקשורת מזה שלושים שנה.
השתיים פעלו במסגרות פרטיות כמטפלות במסגרות שונות בילדי עם ליקויי למידה ובעיות בתקשורת ובשנת 1999, פתחו השתיים את המרכז הראשון של טומטיס בישראל, שמסייע לילדים ומבוגרים בליקויי למידה, בעיות קשב וריכוז ובסרבול מוטורי.
"למרות הבנה טובה ויכולת מוטורית תקינה, יש לטלי קושי בביצוע משימה בלתי מוכרת. ניתן להגדיר את קשייה על ידי מונחים שונים ? DCD, דיספרקציה או מגושמות מוטורית".