תסמיני הליבה של הפרעת קשב מתבטאים בקשיים בקשב והריכוז, והם עשויים להשפיע על תפקודו של האדם בלימודים, בעבודה בבית או בקהילה. הפרעות הקשב הינן תורשתיות מולדות, ולפיכך אינן חולפות במהלך ההתבגרות אלא משנות את צורתן בלבד, כאשר התסמינים החיצוניים נוטים להתמתן בעוד תסמיני חוסר השקט הפנימי תופסים את מקומן.

מחקרים הוכיחו כי הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים עשויות להוביל לשיעור גירושין גבוה במיוחד, קשיים אל מול בעלי סמכות וחוסר יציבות במקום העבודה. כמו כן, ההפרעות הללו עלולות להוביל לניהול פיננסי משפחתי ועסקי כושל וחוסר יציבות כלכלית, קשיים בשימור קשרים חברתיים, ואף לעתים לבעיות בעלות אופי רגשי או פסיכיאטרי כמו דיכאון, חרדה והתמכרויות. לפיכך, בנסיבות בהן עולה חשד להפרעה, מומלץ לפנות בהקדם אל אבחון קשב וריכוז.

חשיבות אבחון קשב וריכוז בגילאים המוקדמים

הפרעת קשב וריכוז עם או ללא תסמיני היפראקטיביות ואו אימפולסיביות הינה הפרעה נוירו התפתחותית שמימדיה המוערכים הם 5%-15% מקרב האוכלוסייה. חשוב להדגיש כי הפרעות הקשב שונות במהותן ובמקורן מכל אותם ליקויי למידה כמו דיסלקציה, דיסגרפיה ודיסקלקוליה, וכך גם דרך אבחון הפרעות קשב וריכוז לעומת אבחון לקויות למידה אחרות, אך נהוג לסווגן באותה הקטגוריה בשל פגיעתן בהיבט האקדמי, ובשל ההשלכות של כל הלקויות הללו בהיבט הרגשי, הנפשי והחברתי.

אבחון קשב וריכוז בגילאים המוקדמים הינו חיוני במיוחד, על מנת למנוע נזקים פסיכו-התפתחותיים עתידיים הנובעים מכישלונות רצופים, תסכולים מתמשכים, בעיות חברתיות והערכה עצמית נמוכה.

על פי תקנות משרד הבריאות, אנשי המקצוע הרשאים לאבחן הפרעות קשב הם פסיכיאטרים, נוירולוגים או פסיכולוגים אשר הוסמכו לתחום.

תהליך אבחון הפרעת הקשב

תהליך אבחון קשב וריכוז כולל בדיקות דם ובדיקות רפואיות כלליות על מנת לשלול חסרים תזונתיים או בעיות גופניות אחרות כמו ליקויים בראייה או בשמיעה, העלולים להוביל לתסמינים דומים לתסמינה של ההפרעה.

אבחון הפרעת הקשב מורכב מסוללה של מבדקים ושאלונים, שמטרתם לבחון ראיות לפגיעה תפקודית במספר מסגרות שונות שאינן תלויות זו בזו כגון בית הספר, בית, עבודה וכדומה.

כיום נמצא התחום עדיין בשלבי מחקר, ונהוג להסתייע במגוון כלים אבחוניים כשאחד הכלים הוא ה- DSM האמריקאי. יישנם כיום גם מגוון כלים ממוחשבים אך מטרתם להוות אמצעי נוסף לחיזוק או שלילת האבחון.

חשוב להדגיש כי הטיפול בהפרעות הקשב אינו מרפא את ההפרעה, אך הוא עשוי להוביל את הלוקה בה לעלייה משמעותית באיכות החיים עד למיצוי עצמי אופטימאלי.

אחת הדרכים שהוכחו כיעילות במיוחד לטיפול בהפרעות הקשב היא שיטת טומטיס המיושמת באמצעות קלינאית תקשורת מוסמכת המסתייעת בגירוי צלילי ואימוני הקשבה, המובילים לשיפור משמעותי בשליטה גופנית, בהתנהגות, בתקשורת והשפה.

מלא פרטים כאן בכדי שנוכל ליצור איתך קשר