אנשי המקצוע מגדירים את האוטיזם כהפרעה נוירולוגית התפתחותית הקשורה אל מבנה המוח ותפקודיו המגוונים. אבחון אוטיזם נעשה על פי רוב בתקופת החיים הראשונה של הפעוט כשמתעורר החשד לקיומה של התסמונת.

האוטיזם כולל מספר מאפיינים בולטים כגון יכולת לקויה או חוסר יכולת לפתח יחסי גומלין חברתיים ולהסתייע בדרכים המקובלות ליצירת תקשורת עם אנשים. מאפיינים נוספים שעשויים להתקיים כוללים שימוש לקוי בשפה ובדיבור, תחומי עניין מצומצמים וחריגים דפוסי התנהגות תבניתיים שחוזרים על עצמם.

יועצי טומטיס, שיטה לאימוני הקשבה על ידי גירוי צלילי מסבירים שהספקטרום האוטיסטי מהווה מעין רצף הכולל מגוון רחב של תסמינים העשויים להשתנות מאדם לאדם, אם בסוג התסמינים שבאים לידי ביטוי ואם בעוצמתם.

כיצד נערך אבחון אוטיזם?

אבחון אוטיזם נעשה לרוב כבר בשנים הראשונות לחייו של הילד, תוך עריכת תצפיות לאיסוף התסמינים הקליניים וניתוח הנתונים על ידי מומחים.

הצפייה בדפוסי ההתנהגות ותגובות הילדים בתרחישים מסוימים מסתייעת באבחנה מבדלת שמטרתה לשלול את הגורמים העלולים לשבש או להפריע לילד ביצירת יחסי גומלין ותקשורת בין-אישית עם הסובבים אותו, ולמנוע אבחון שגוי, היות והספקטרום האוטיסטי אוצר בתוכו מכלול רחב של ביטויים אפשריים.

יועצי טומטיס מציינים שכלים נמצאים בשימוש כיום יעילים דיים לחשיפת ההפרעה בקרב פעוטות בגילאי שנה וחצי ושנתיים. במקרים בהם עולה החשד שהפעוט או הילד לוקה באוטיזם, מומלץ לפנות ולהיוועץ ברופא המשפחה או רופא הילדים.

חשיבות האיתור של האוטיזם בגילאים המוקדמים

נהוג לערוך את אותו אבחון אוטיזם הן במישור הרפואי והן במישור הפסיכולוגי, כשאנשי המקצוע המעורבים בתהליך האבחוני הם לרוב נוירולוג או פסיכיאטר ופסיכולוג שעבר הכשרה ייחודית והוסמך לצורך זה. 

איתור האוטיזם בגילאים המוקדמים יכול להוביל להשלכות משמעותיות, ולאפשר ללוקים בתסמונת למצות את הפוטנציאל הטבעי הטמון בהם באופן מיטבי, כשאחת מהשיטות הטיפוליות שהוכחו כיעילות ביותר לצורך זה היא שיטת טומטיס. מומחי טומטיס מדגישים שהשיטה מסייעת בלהקנות כלים לעיבוד שמיעתי, הקשבה יעילה ושליטה בגוף ולהניב תוצאות משמעותיות המשפרות את איכות החיים של הילד ומשפחתו.

 

אבחון אוטיזם על פי מאפיינים מרכזיים אבחון אוטיזם לילדים ומבוגרים בשיטת טומטיס
 

רצף האוטיזם כולל מגוון רחב של חסכי התפתחות הכוללים חסך בשפה הכולל בעיות בדיבור או בהבנה, חסכים בתקשורת הלא שפתית כגון הבעות פנים, יכולת לקיים קשר חברתי או אפילו ליצור קשר עין.

מלא פרטים כאן בכדי שנוכל ליצור איתך קשר