מאת: אנג'לה נאי-גולדנברג
אחד מהדברים שעשויים להיות מהמרגשים ביותר בחיינו כהורים הוא לראות לנגד עינינו את שלבי התפתחות התינוק הפרטי שלנו. המהירות שבה הוא גדל ומתפתח הינה חוויה שתמיד מפתיעה מחדש החל מהשלב שבו התינוק מגלה את יכולות השימוש בגופו, דרך התפתחות הקואורדינציה והשליטה בשרירים ועד לשלב שבו הילד מסוגל לזחול, ללכת ולרוץ.
מדובר בתהליך מורכב ביותר, ועל אף העובדה שהשלבים בהתפתחותו של התינוק מתרחשים לרוב בסדר אחיד וידוע, כל תינוק מתפתח וגדל בקצב הייחודי לו וחושף את העולם בדרכו שלו, על כל מכשוליו ופתרונותיו. חשוב להדגיש כי התפתחות התינוק מתרחשת בדרך כלל בסדר קבוע וידוע מראש, אך קצב ההתפתחות האינדיבידואלית של התינוק אינה אחידה בין שלב לשלב.
התפתחות התינוק לפי שלבים חשובים
כל הורה, בין אם מדובר באב או אם שנולד להם ילדם הראשון או הורים ותיקים בשטח, מתרגשים כל פעם מחדש כשילדם מגיע לאבן דרך חשובה בהתפתחות שלו. בכל הנוגע לתינוקות, השלבים הללו קריטיים במיוחד, שכן בגילאים הרכים מוחם, אופיים והבנתם של פעוטות מתפתחת בצורה בלתי רגילה, והיא יכולה להיות מושפעת מכמה גורמים.
-
החל מרגעי הלידה ועד לגיל חודש מביע התינוק את עצמו בדרך של בכי כשהוא מאותת שמשהו מציק לו. התינוק בשלב זה אינו מסוגל ליותר מאשר לאכול ולישון אך הוא נהנה ונרגע ממגע וצלילים המהווים את האמצעי ליצירת קשר עם התינוק.
-
התפתחות התינוק בגיל חודש מתבטאת בהכרת הסביבה על ידיו בזכות השיפור בראייה שמתרחש בשבועות הראשונים לחייו. עד גיל חודש תינוק לא יכול לבצע תנועות מתואמות, הוא לא יודע ליצור קשר עין סדיר והוא מבטא את עצמו על ידי בכי.
-
התינוק מסוגל כבר ליצור קשר עין ולזהות את הוריו, וניתן כבר להבחין דרך תגובותיו ביחסו המיוחד להוריו בהשוואה לאנשים זרים שאינם מוכרים לו. עם הזמן התינוק מתחיל להבין מי מבין הסובבים אותו הם האנשים המרכזיים בחייו, והופך לבררן יותר בכל הנוגע למידת תשומת הלב שמקדישים לו ולאנשים שהוא מעוניין בנוכחותם.
-
התפתחות התינוק בחודשים הבאים תכלול קולות גרגור ומלמול וכן חיוך המסמל כמעין אבן דרך משמעותית שבאמצעותו הוא מתקשר להבעת סיפוקים.
-
התפתחות התינוק בגיל 4 חודשים מתבטאת בתיאום יד-עין משופר, וניסיון להחזיק חפצים שונים שהוא רואה מולו. התינוק מזיז את הגפיים בשמחה רבה, ומתחיל לגלות את העולם סביבו.
-
התפתחות התינוק בגיל 8 חודשים באה לידי ביטוי שמעשה מרגש במיוחד – זחילה. לשם כך יש צורך בתיאום בין הליכים רבים במוח שמאפשרים לו להגיע להבנה היכן עליו להניח את ידיו ורגליו בכל פעם על מנת שיוכל להתקדם.
-
התפתחות התינוק בגיל שנה מביאה עמה את הצעדים הראשונים שלו, ניסיונות לדבר ורצון לחקור את העולם וכל מה שיש בו.
התפתחות התינוק בהיבט הרגשי, הקוגניטיבי, החברתי והשפתי
ישנם שלבים שבהם תינוק מסוים עשוי להתקדם בקצב איטי יותר בהשוואה לתינוק אחר בעוד שבשלבים אחרים הוא יתקדם בקצב מהיר מהתינוק השני. כמו כן, התפתחות התינוק וסיגול הכישורים החדשים מותנים במוכנותם של מוחו וחוזקו הפיזיולוגי, כאשר כל רכישה של סדרת יכולות חדשה נשענת על הכישורים שכבר נרכשו.
אחת מן המשימות ההתפתחותיות המרכזיות בשנות חייו הראשונות של התינוק היא רכישת כישורי הוויסות ההתנהגותי, ויסות רגשי ועוררות החיוניים להסתגלותו של התינוק אל סביבתו המורכבת. הוויסות הרגשי מהווה למעשה הבסיס לתפקודים נוירופיזיולוגיים ויחסי גומלין עם הסביבה. ההתפתחות הרגשית, הקוגניטיבית, החושית, החברתית, השפתית והמוטורית מתרחשות על ידי הקשר שחווה התינוק עם הוריו וסביבתו מיום היוולדו באמצעות התבוננות וחיקוי.
עיכוב התפתחותי של התינוק – כך תקדימו תרופה למכה
ככל שעובר הזמן, חשוב שתשימו לב להתנהגות חריגה מצד ילדכם בכל הנוגע לתקשורת שלו עם סביבתו. אם למשל ילדכם לא יוצר קשר עין, מתקשה לבטא את עצמו או מעוכב התפתחותית מכל סיבה שהיא, אלו יכולים להיות סימנים לאוטיזם או לכך שהוא יפתח הפרעות קשב וריכוז בהמשך.
אצל ילדים אוטיסטים, לדוגמה, סימני האזהרה המוקדמים כוללים בשלבים הללו אי יצירת קשר עין, חיוך או תגובה לשמע קולות מוכרים, חוסר תגובה או מחווה בתגובה למגע וליטופים וחוסר רצון ליצירת אינטראקציה עם הסביבה, ובמידה והתינוק מפגין את התסמינים הללו, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.
בזכות הגמישות של המוח בגילאים הללו, ניתן לכוון אותו כך שיסגל לעצמו הרגלים חדשים, וישפר את יכולת הביטוי, הקוגניציה והתקשורת החברתית. ניתן לעשות זאת בעזרת שיטת טומטיס הנודעת שבה מסגלים למוח הרגלים חדשים על ידי שיפור השמיעה והעצבוב באוזן ובמוח.
בשיטה טומטיס, שאורכת מספר שבועות, תוכלו לראות שיפור משמעותי בהתפתחות של תינוקכם, ובכך לאפשר לו להתקדם בשלבים השונים בצורה תקינה מבלי שיחווה בעיות ואתגרים בעתיד.