אם אתם נמנים בין אלו המתקשים לזכור כיצד קוראים ל"שכן הוא", ומוצאים את עצמכם לעתים קרובות מידי בסיטואציה שבה אתם מחפשים היכן הנחתם את המפתחות של הרכב או שהמילים עומדות לכם "על קצה הלשון" אך אינכם מצליחים לשלוף אותן בתזמון הנכון, אזי קרוב לוודאי שהשאלה "איך לשפר את הזיכרון" מטרידה גם אתכם.
בעיות זיכרון בגיל צעיר
במשך שנים רבות סברו המדענים שתהליך ההידרדרות בזיכרון מתחיל בשנות ה-20 ומהווה תהליך בלתי נמנע. בשנים האחרונות נופצה הסברה הזו, והוכח שלמוח יישנה היכולת ליצור בין תאי העצב הקשרים חדשים, תוך שיפור משמעותי של תפקודיו.
מחקרים הוכיחו כי ניתן לדחות, לצמצם ואף למנוע מחלות ניווניות של המוח כדוגמת אלצהיימר, פרקינסון או מחלות דמנטיות למיניהן על ידי תרגילים לשיפור הזיכרון, שינוי תזונתי ושינוי אורח החיים.
איך לשפר את הזיכרון בגילאים הצעירים?
רבים, כאמור, שואלים את עצמם איך לשפר את הזיכרון, כשהשאלה הזו עשויה להתעורר בכל גיל ובכל שלב בחיים. יחד עם זאת, בעיות זיכרון בגיל צעיר מהוות עניין טבעי ועשויות להתרחש מספר פעמים בשבוע. מדובר באיבודי זיכרון נקודתיים שאינם נגרמים בעקבות מחלה ניוונית כלשהי, אלא מהסחת דעת וחוסר תשומת לב.
העידן הנוכחי רווי הגירויים והנטייה להתמקד בו זמנית במספר מרובה של משימות עשוי להוביל לעלייה בשכיחות התופעה. גם ליקויי למידה או הפרעת קשב עלולים להוביל לבעיות בזיכרון בגלאים הצעירים, ובנסיבות בהן מדובר בתופעה שאינה חולפת, ומלווה בתסמינים נוספים, מומלץ לפנות לאבחון רפואי.
שיפור זיכרון ניתן ליישום באמצעות מגוון רחב של שיטות המעודדות את המוח ליצור באזורים מסוימים בתוכו הקשרים חדשים, הקשרים בין התאים העצביים המתייחסים אל תהליכי למידה וזיכרון, ומהווים כמעין חווט מחדש של המוח.
הקלה על בעיות זיכרון בשיטת טומטיס ושיפור יכולות הלמידה
מחקרים רבים שנערכו בתחום במטרה לבחון איך לשפר את הזיכרון מצאו כי ככל שמתרגלים ומאמנים יותר את המוח, כך הזיכרון משתפר בהתאם. עיקרון זה פועל גם בכיוון ההפוך, וככל שמאמנים אותו פחות, תהליך ההתנוונות שלו יואץ.
אימון ואתגור המוח יכול להיעשות באמצעות רכישת ידע חדש בכל תחום כגון לימוד נגינה, קריאת ספרים או רכישת שפה חדשה. מומלץ גם ליישם ניאורוביקס (פעילות אירובית של תאי העצב) על ידי ביצוע פעילויות יומיומיות בדרכים שונות מהדרכים המקובלות עליכם כמו חיוג בטלפון, כתיבה או צחצוח שיניים ביד שאינה דומיננטית (הימניים ישתמשו ביד השמאלית ולהפך), התלבשות בעיניים עצומות, שינוי המסלול שבו אתם רגילים לערוך את הקניות בסופרמרקט וכדומה.
המחקרים שנערכו בתחום מצאו ששלושת המרכיבים חשובים שיפור הזיכרון הם חידוש, קשב ומאמץ. אחת השיטות שנחקרו ונמצאו היעילות ביותר לשיפור הזיכרון היא שיטת טומטיס הפועלת על גירוי צלילי, ומובילה גם לשיפור יכולות הלמידה, שיפור היכולת של שליפת מילים מהזיכרון ושיפור הבהירות והמיקוד בפתרון בעיות.
"כבר עברה שנה מאז שסיימתי את התהליך. אני זורם עם החיים וסבלני יותר ואני נוכח ללא מסך. נוח לי ונוח לסובבים אותי, מומלץ!"