"ריטלין" הוא שמה המסחרי תרופה פסיכוטרופית מסוג מתילפנידאט, המסווגת לקבוצת הפנתילאמינים ומשמשת לטיפול במספר הפרעות נוירולוגיות, בהן הפרעת קשב וריכוז. הריטלין משפיע על מערכת העצבים המרכזית, ובעל השפעה מרגיעה במצבים של היפראקטיביות, בעוד שהוא מהווה גורם המעורר את הקשב והריכוז ברמה המוחית.
כיום משווק המתילפנידאט תחת מספר שמות בהתאם לחברה היצרנית ובמגוון רחב של תצורות לשחרור מושהה, החל מריטלין וריטלין אל איי וכלה בדיטרנה וקונצרטה.
חשוב לדעת שהריטלין מיועד לשמש כאמצעי לטיפול תרופתי בהפרעת קשב בלבד, ואינו מותאם לטיפול במגוון ליקויי למידה מוכרים אחרים כגון דיסלקציה, דיסגרפיה או דיסקלקוליה. כמו כן, הריטלין אינו "מרפא" את ההפרעה עצמה אלא מקל זמנית בתסמיניה ומשפיע בטווח השעות שהתרופה נמצאת בגוף, כשלאחר מכן שבים התסמינים ומתעוררים.
ריטלין לשיפור ברמת הקשב והשליטה העצמית
מחקרים שנערכו בתחום העלו שחוסר איזון בין מספר מוליכים עצביים באונה המוחית הקשורים אל פעילויות מכוונות מטרה וריכוז הם האחראיים להפרעת הקשב וההיפראקטיביות, ותרופות מעוררות כדוגמת הריטלין מגרים את שחרור הדופאמין ובמקביל מונעים את הספיגתו החוזרת, ובכך הם מובילים לשיפור ברמת הקשב והשליטה העצמית של הלוקים בהפרעה.
עם זאת, ריטלין מסווג ברשימת התרופות הנרקוטיות בחוק הישראלי, ובכל הנוגע להנפקת מרשמים חלים עליה מספר כללים נוקשים כגון מתן היתר לפסיכיאטרים או נוירולוגים בלבד להנפקת מרשמים לריטלין, זיהוי הקונה על ידי תעודת זהות במהלך מכירת המתילפנידאט בבית המרקחת, תוך רישום פרטי הקונה וקרבתו אל המטופל לצורך ביקורת ומעקב מטעם משרד הבריאות, וכן הגבלות המתייחסות לגיל מינימאלי של המטופל, פרק הזמן המינימאלי המאושר בין רכישה לרכישה וכדומה.
שיטת טומטיס לטיפול יעיל וארוך טווח בהפרעות קשב וריכוז
הריטלין מהווה את אחת מן התרופות השנויות ביותר במחלוקת, אשר הובילו לסערות תקשורתיות רבות בקרב אנשי מדע ואנשי מקצוע מתחומים שונים, אם בשל העובדה להיותה מסווגת כתרופה נרקוטית, ואם בשל הפשטות היחסית שבה נהוג לאשר את צריכתה.
עם זאת, ריטלין הוכחה כיעילה במקרים רבים, והיא איננה נחשבת לתרופה ממכרת. תופעות הלוואי השכיחות הן איבוד זמני של התיאבון, קשיי הירדמות, כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות ועצבנות.
יישנן תופעות לוואי אפשריות נוספות, ומומלץ להיוועץ בגורם רפואי בנסיבות של תסמינים שאינם חולפים או חריפים. חיסרון נוסף נעוץ בעובדה שהריטלין הינו סימפטומטי בלבד, והשפעתו מוגבלת למספר שעות בלבד.
אחת מן שיטות הטיפוליות שנמצאו יעילות ביותר היא שיטת טומטיס, המספקת מעטפת רחבה של פתרונות אבחוניים וטיפוליים שונים כגון אבחון לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז, וכן בטיפול במגוון רחב של לקויות למידה, עיכובים התפתחותיים, תסמונת אספרגר וכדומה, באמצעות גירוי צלילי ואימוני הקשבה. השפעותיה של שיטת טומטיס הינן משמעותיות וארוכות טווח.