ילדים ומבוגרים רבים סובלים מהפרעות קשב וריכוז, שחלקן מלוות גם בהיפראקטיביות. הפרעות אלה מביאות לקשיים רבים במסגרות לימודיות, בביצוע מטלות, בהשתתפות בפעילויות וביצירת קשרים חברתיים. אבחון הפרעות קשב וריכוז נכון, ובסופו טיפול מתאים, יכול לסייע רבות לילד ולמבוגר לתפקד בחייו בצורה אופטימלית וטובה.

השיטות הסטנדרטיות המבצעות אבחונים להפרעות אלה, אינן תמיד משקפות את הבעיה האמיתית ועומקה הנכון, ובעקבותיהם נשאר הילד ללא מענה הולם לבעייתו. הילדים, החווים מצוקה גדולה בעקבות ההפרעות, אינם יודעים לבטא בצורה נכונה וטובה, אם בכלל, את שעובר עליהם. וכך הם נותרים חסרי אונים מול אבחונים שגויים במקרים מסוימים, וטיפולים שאינם עונים על צרכיהם או פוגעים באישיותם, על ידי הכנסת תרופות לגופם שלא לצורך.

אבחון הפרעות קשב וריכוז בשיטה הקונבנציונאלית

ילדים או מבוגרים הנשלחים לבצע אבחון הפרעות קשב וריכוז מגיעים למכונים שונים העוסקים בכך. במכונים נמצאים מאבחנים שתחומי התמחותם הם נוירולוגיה, פסיכיאטריה או פסיכולוגיה, בהתאמה לסוג האבחון. במקרים מסוימים נעזרים גם בחוות דעת של אנשי מקצוע טיפוליים וחינוכיים אחרים. שיטת האבחון אינה אחידה, ולרוב מותאמת לכל מאובחן פרטנית.

אבחון הפרעות קשב וריכוז יכול להתבצע בדרכים הבאות: בדיקות פיזיולוגיות ונוירולוגיות, מבחנים קוגניטיביים, ראיונות עם הילד והוריו, תצפיות ושימוש בסקאלות התנהגותיות. מרכיב חשוב באבחון הוא מבחן התפקוד המתמשך, המבצע הערכה לרמת הקשב של המאובחן, על ידי בדיקת תגובתו לגירויים.

אבחון בשיטת טומטיס

שיטת טומטיס מזהה הפרעת קשב וריכוז כתוצאה של כשלים באיכות ההקשבה. לפיכך, האבחון בשיטה זו מתבצע על ידי זיהוי הכשלים, באמצעות למידת סגנון ההקשבה האישי של המאובחן. ההנחה הבסיסית היא כי הכשלים משתנים בין אחד לשני, ולכן גם הטיפול צריך להיות מותאם אישית לסוג הכשל שאובחן.

גם בשיטות האבחון הקונבנציונאליות וגם בשיטת טומטיס, משווים את תוצאות הבדיקה לנתונים מסוימים, ובודקים האם קיים ביניהם פער, ואם כן באיזו מידה. ההבדל הוא בנתונים אותם משווים. באבחון הקונבנציונלי נהוג להשוות לנתונים המשקפים נורמה מסוימת, בעוד שבאבחון קשב וריכוז וליקויי למידה על פי טומטיס ההשוואה מתבצעת אל מול נתונים אופטימליים.

אבחוני טומטיס נעשים על ידי קלינאית תקשורת שהיא יועצת מוסמכת, המתמחה במקצועות הפרא-רפואיים, ועברה הסמכה בשיטת טומטיס. במהלך אבחון הפרעות קשב וריכוז בטומטיס, ממלא המאובחן שאלון אישי ועובר ריאיון, וכן נבדקים אצלו תפקודי האוזניים ותגובתן לצלילים.

אבחון הפרעות קשב וריכוז ויתרונותיו בשיטת טומטיס אבחון הפרעות קשב וריכוז
 
מלא פרטים כאן בכדי שנוכל ליצור איתך קשר