הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים עלולות להעיב לא רק על תפקודים שונים של הילדים הלוקים בהן אלא גם על חיי משפחותיהם. אבחון דידקטי מאפשר להתוודע אל הסיבות והגורמים להפרעות.
הפרעות בקשב עלולות להתחדד ולהתעצם כאשר הסביבה עמוסה בגירויים מסיחי דעת, לכן חשוב אבחון יסודי ומדויק של גורמי היסוד לקיומן. חשוב לציין, כי לא כל מצב של העדר ריכוז מהווה תוצאה של הפרעת קשב וריכוז. כך או כך, כאשר קיים חשש ואף חשד לקיומה של הפרעה זו בקרב ילדים, מומלץ לקיים אבחון לאישוש החשד או להפרכתו.
אחד האמצעים היותר אפקטיביים לטיפול בהפרעות קשב וריכוז נעשה באמצעות גירוי לצלילי. מדובר בשיטה שמציעה אבחון ומענה טכנולוגי לטיפול בבעיה. ביסוד השיטה מונחת ההנחה, לפיה הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים נובעות מכשלים שונים באיכות ההקשבה.
כלומר, שמיעה תקינה שאינה מאפשרת לעבד את הנשמע למידע משמעותי איננו מספיק. עיבוד שמיעתי תקין נדרש לא רק לצורך לימודים אלא למכלול תפקודים, אשר בהעדר יכולת קשב וריכוז נמצאים לקויים או חסרים.
בבדיקת ההקשבה על פי שיטת טומטיס מתקבל מידע על תפקוד האוזניים ואיכות תגובתן לצלילם. הגירוי הצלילי מאפשר לשפר את השימוש בשמיעה, לשכלל את ערוץ הקשר בין האוזן למוח, לאפשר לגוף לאזן את עצמו הודות לשיפור ולשכלול יכולת ההקשבה.
דרכי הטיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדים
באופן כללי הטיפול בהפרעת קשב וריכוז הנו בדרך כלל רב מערכתי ומשלב בין טיפול תרופתי בתרופות ממריצות כמו ריטלין וקונצרטה להתמודדות יעילה עם תסמיני הליבה של ההפרעה הבסיסית אך תרופות אלו ממכרות וכן כוללות תופעות לוואי.
טיפולים ממוקדים בתחלואה הנלווית אליה כמו שיעורי עזר פרטניים והוראה מתקנת לצמצום פערים לימודיים, להקניית טכניקות למידה אפקטיביות ופיתוח מיומנויות למידה, וכן פיתוח החוזקות ליצירת חוויות של הצלחה לצד שיפור היכולות החלשות והבאתן לרמה הנורמטיבית.
לעתים עולה הצורך בהתערבות פסיכולוגית לשינוי דפוסי המחשבה והמצב הרגשי של הילד, פיתוח מיומנויות חברתיות וטיפול התנהגותי. שיטת טומטיס היא שיטה שהוכחה כיעילה לטיפול בהפרעת קשב ועוד מכלול רחב של הפרעות. מדובר בטכניקה לאימוני הקשבה בעזרת גירוי צלילי, שפותחה על ידי רופא צרפתי בשם ד"ר אלפרד טומטיס לפני 60 שנה, וכיום היא מיושמת ב- 40 מדינות ברחבי העולם.
מכשיר גירוי צלילי נייד מאפשר למטופלים לאמן בביתם את חלקי האוזן השונים ואת מערכות העצבים והמוח כדי לשפר את שליטתם בגוף, לשכלל את השפה, התקשורת וההתנהגות. הניסיון מלמד ומוכיח, כי אימון בגירוי צלילי משפר מכלול שלם של פרמטרים אצל ילדים: יכולת הלמידה שלהם עשויה להשתפר באופן ניכר, יכולתם להבין את הנקרא לשלוט בדיבור, להעשיר את השפה, לשפר את הזיכרון, את הריכוז והקשב במטלות השונות, לממש פוטנציאל יצירתי. ילדים שהתנסו במכשיר הגירוי הצלילי חוו שמחת חיים.
הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ניתנות אפוא לטיפול באופן המאפשר לשפר את קליטת הצלילים, עיבודם, הבחנה בין סוגי צלילים ותגובה אליהם. כאשר חל שיפור בתחום חשוב זה ניכרת השפעה על מכלול ההיבטים של חיי הילדים והם משתפרים, לא אחת באופן דרמטי.